The Unz Review • An Alternative Media Selection$
A Collection of Interesting, Important, and Controversial Perspectives Largely Excluded from the American Mainstream Media
 Martin K. O'Toole Archive
Annual 2023 Reverend Doctor Martin Luther King, Jr. Day History Quiz
Email This Page to Someone

 Remember My Information



=>

Bookmark Toggle AllToCAdd to LibraryRemove from Library • B
Show CommentNext New CommentNext New ReplyRead More
ReplyAgree/Disagree/Etc. More... This Commenter This Thread Hide Thread Display All Comments
AgreeDisagreeThanksLOLTroll
These buttons register your public Agreement, Disagreement, Thanks, LOL, or Troll with the selected comment. They are ONLY available to recent, frequent commenters who have saved their Name+Email using the 'Remember My Information' checkbox, and may also ONLY be used three times during any eight hour period.
Ignore Commenter Follow Commenter
Search Text Case Sensitive  Exact Words  Include Comments
List of Bookmarks

Due to discrimination and persistent anti-Black bias, too many Americans do not know enough about this great man. Try these quiz questions and you can see how little the schools, news media and establishment have told you about the only American with his own holiday!

Question 1) Name the judge who has sealed King’s FBI surveillance file until the year 2027.

Answer) The Honorable John Lewis Smith, Jr.

Question 2) According to whose 1989 autobiography did the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., spend his last night on earth in an adulterous liaison after delivering his “Mountaintop” speech in Memphis?

Answer) Reverend Ralph Abernathy in And the Walls Came Tumbling Down states that King slept with two different women in succession.

Question 3) According to whose 1989 autobiography did the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., spend his last morning on earth physically beating a woman?

Answer) Reverend Ralph Abernathy in And the Walls Came Tumbling Down. Rev. Abernathy had been described as the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr.’s closest associate – prior to his book being published.

Question 4) How did other civil rights leaders respond to Abernathy’s public revelation of the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr.’s behavior?

Answer) The Reverend Jesse Jackson (a model of virtue himself), Reverend Andrew Young and NAACP president Reverend Benjamin Hooks signed, along with twenty-five others, a statement accusing Abernathy of “a dreary attempt to diminish the life and work of the only [Emphasis added] spiritual genius America has produced.” People Magazine, Volume 32, Number 18. William Raspberry, Black syndicated journalist, called it “the betrayal of a trusting friend.”

http://articles.chicagotribune.com/1989-10-20/news/8901230874_1_ralph-david-abernathy-king-poor-people-s-campaign

The journalist credo of “the people’s right to know” only extends so far, you know. Or, in other words, “All the News that’s Fit to Print.”

Question 5) Who was the U.S. Attorney General who ordered the FBI to wiretap the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr.?

Answer) Robert F. Kennedy. See David Garrow’s biography Bearing the Cross.

Question 6) Who was the Assistant Director of the FBI who wrote a letter to Sen. John P. East (R-NC) describing King’s conduct of “orgiastic and adulterous escapades, some of which indicated that King could be bestial in his sexual abuse of women.”

Answer) Charles D. Brennan

Question 7) Who called King a “hypocrite preacher.”

Answer) President Lyndon B. Johnson.

Question 8) What U.S. newspaper reported that King had plagiarized his doctoral thesis at Boston University.

Answer) The Wall Street Journal on November 9, 1990. In 1991, The Journal of American History admitted that “plagiarism was a general pattern evident in nearly all of his [King’s] academic writings.” The Wall Street Journal only printed the story after it was all over Europe following the coverage in the London Sunday Telegraph of December 3, 1989. The Wall Street Journal article forced other American media outlets to cover the story.

Question 9) Whom did the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., plagiarize in more than fifty complete sentences in his doctoral thesis?

Answer) Dr. Jack Boozer of Emory University, Atlanta, Georgia.

Question 10) Who was the Chairman of the National Endowment for the Humanities who purposely suppressed knowledge of the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr’s plagiarism of his doctoral thesis?

Answer) Lynne Cheney, wife of former Vice President Richard “Dick” Cheney and mother of Congressperson Liz Cheney.

Question 11) What was Martin Luther King’s real name?

Answer) Michael King, Jr. In 1935 his father, Michael King, declared to his congregation that he would henceforth be known as Martin Luther King and his son would be known as Martin Luther King, Jr. Neither ever lawfully changed their name.

Question 12) In his first public sermon at the Ebenezer Baptist Church in 1947 who did the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., plagiarize?

Answer) Reverend Harry Emerson Fosdick, a prominent liberal pastor of the early 20th Century.

Question 13) Name the man who served as the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr.’s personal secretary from 1955 to 1960, joined the Young Communists League at New York City College in 1936, went to prison for draft evasion in 1944, and in 1953 was sentenced to 60 days in jail in California for “lewd vagrancy and homosexual perversion.”

Answer) Bayard Rustin.

Question 14) According to whom had the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., “privately described himself as a Marxist.”

Answer) His biographer, Pulitzer Prize Winner David J. Garrow.

As we celebrate Reverend Doctor Martin Luther King Day, let us look at some of the things he said challenging capitalism and the social order which may be left out of some history books and corporate media coverage. Conservatives such as Newt Gingrich, who called Dr. King the greatest Georgian of all time, probably agree with these comments.

Question 15) To whom did the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., write the following:

“I imagine you already know that I am much more socialistic in my economic theory than capitalistic… [Capitalism] started out with a noble and high motive… but like most human systems it fell victim to the very thing it was revolting against. So today capitalism has out-lived its usefulness.”

Answer) the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., – Letter to Coretta Scott, July 18, 1952 during their courtship.

Question 16) To whom did Reverend Doctor Martin Luther King, Jr write the following:

“We have come a long way in our understanding of human motivation and of the blind operation of our economic system. Now we realize that dislocations in the market operation of our economy and the prevalence of discrimination thrust people into idleness and bind them in constant or frequent unemployment against their will. The poor are too often dismissed from our conscience today by being branded as inferior and incompetent.”

Answer) Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., – Letter to Coretta Scott, July 18, 1952 during their courtship.

https://kinginstitute.stanford.edu/king-papers/documents/coretta-scott

Question 17) Who said: “In a sense, you could say we’re involved in the class struggle.”

Answer) Reverend Doctor Martin Luther King, Jr., Nobel Peace Prize Laureate and Slain Civil Rights Leader to New York Times reporter José Igelsias, 1968.

Question 18) Who said: “And one day we must ask the question, ‘Why are there forty million poor people in America? And when you begin to ask that question, you are raising questions about the economic system, about a broader distribution of wealth.’ When you ask that question, you begin to question the capitalistic economy. And I’m simply saying that more and more, we’ve got to begin to ask questions about the whole society…”

Answer) Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., speech to Southern Christian Leadership Conference Atlanta, Georgia, August 16, 1967.

Question 19) Who said: “Call it democracy, or call it democratic socialism, but there must be a better distribution of wealth within this country for all God’s children.”

Answer) Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr’s speech to the Negro American Labor Council, 1961.

Question 19) Who said: “We must recognize that we can’t solve our problem now until there is a radical redistribution of economic and political power… this means a revolution of values and other things. We must see now that the evils of racism, economic exploitation and militarism are all tied together… you can’t really get rid of one without getting rid of the others… the whole structure of American life must be changed. America is a hypocritical nation and [we] must put [our] own house in order.”

Answer) Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr’s, report to SCLC Staff, May 1967.

Question 20) Who said: “The evils of capitalism are as real as the evils of militarism and evils of racism.”

Answer) Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr’s, speech to Southern Christian Leadership Conference Board, March 30, 1967.

Question 21) Who wrote: “…The curse of poverty has no justification in our age. It is socially as cruel and blind as the practice of cannibalism at the dawn of civilization, when men ate each other because they had not yet learned to take food from the soil or to consume the abundant animal life around them. The time has come for us to civilize ourselves by the total, direct and immediate abolition of poverty.”

Answer) Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr’s book Where do We Go from Here?, published 1967.

Question 22) Who said: “You can’t talk about solving the economic problem of the Negro without talking about billions of dollars. You can’t talk about ending the slums without first saying profit must be taken out of slums. You’re really tampering and getting on dangerous ground because you are messing with folk then. You are messing with captains of industry. Now this means that we are treading in difficult water, because it really means that we are saying that something is wrong with capitalism.”

Answer) Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr’s speech to his staff, 1966.

Question 23) Who edited the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr’s, book Stride Toward Freedom?

Answer) Communist Stanley Levison. He often was a ghostwriter for Reverend Doctor Martin Luther King, Jr. Although Jewish and Communist (and an active Communist at least up to 1962) he was a key member of the Southern CHRISTIAN Leadership Conference (SCLC) where disbelief in Christianity was no more of an impediment to membership than to the Rev. Dr. King being a Christian minister.

The SCLC official web site states: “At its first convention in Montgomery in August 1957, the Southern Leadership Conference adopted the current name, the Southern Christian Leadership Conference. Basic decisions made by the founders at these early meeting included the adoption of nonviolent mass action as the cornerstone of strategy, the affiliation of local community organizations with SCLC across the South, and a determination to make the SCLC movement open to all, regardless of race, religion, or background.”

http://sclcnational.org/our-history/

But the name CHRISTIAN was thought useful – and was useful.

Question 24) Who made the following speech?

“That’s exactly what we mean–from every mountain side, let freedom ring. Not only from the Green Mountains and White Mountains of Vermont and New Hampshire; not only from the Catskills of New York; but from the Ozarks in Arkansas, from Stone Mountain in Georgia, from the Blue Ridge Mountains of Virginia–let it ring not only for the minorities of the United States, but for the disinherited of all the earth–may the Republican party, under God, from every mountainside, LET FREEDOM RING!”

Answer) Sound familiar? Archibald Carey, Jr., spoke these words at the 1952 Republican National Convention. Carey and the Reverend Doctor Martin Luther King, Jr., knew each other and corresponded. You can hear Carey’s actual address on the net at: https://soundcloud.com/wbez/archibald-carey-jrs-1952-gop

Question 25) What student of the Gospel wrote the following concerning the physical resurrection of Christ from the dead? “From a literary, historical, and philosophical point of view this doctrine raises many questions. In fact, the external evidence for the authenticity of this doctrine is found wanting.”

Answer) This was written by student Martin Luther King, Jr., while studying at Crozer Theological Seminary, Chester, Pennsylvania.

http://donboys.cstnews.com/martin-luther-king-was-a-crusader-but-was-he-a-christian

Question 26) What student of the Gospel wrote the following concerning the virgin birth of Christ? “[I]t seems downright improbable and even impossible for anyone to be born without a human father…. First we must admit that the evidence for the tenability of this doctrine is to [sic] shallow to convince any objective thinker.”

Answer) Written by Martin Luther King, Jr., while studying at Crozer Theological Seminary.

Question 27) What student of the Gospel wrote the following concerning the reliability of the Old Testament: “If we accept the Old Testament as being ‘true’ we will find it full of errors, contradictions, and obvious impossibilities–as that the Pentateuch was written by Moses.”

Answer) Written by Martin Luther King, Jr., while studying at Crozer Theological Seminary.

Question 28) What civil rights historian pointed out that the Reverend Doctor Martin Luther King, Jr., probably got preferential treatment at white schools as opposed to historically black schools?

Answer) Historian Ralph Luker pointed out that Martin Luther King, Jr., averaged C+ at historically black Morehouse College. At Crozer Theological Seminary he averaged an A-. Luker edited the King papers.

http://historynewsnetwork.org/blog/9172

Question 29) What national journalist said that the people do not have any right to know about the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr’s infidelities (and presumably other shortcomings) and that the media should simply “print the legend.”

Answer) Bryant Gumbel.

http://archive.mrc.org/cyberalerts/2000/cyb20000901.asp

Question 30) Who said: “I just can’t see a picture of Martin Luther King without thinking, you know, that man’s terrible,”

Answer) Jacqueline Kennedy. https://www.politico.com/story/2011/09/jackie-o-not-an-mlk-fan-063078 Daughter Caroline Kennedy Schlossberg did some repair work by saying – after Jackie was dead – that her mother had learned to admire Dr. King.

Question 31) Who said:

“Mr. Abernathy and King were many things to each other – colleagues in the black church, cellmates, strategists, co-conspirators for justice – but at the personal level, they were best friends. But in friendships in which one person greatly outshines the other, a curious mixture of love, envy and competition can sometimes lead to a lingering, often unspoken resentment. Mr. Abernathy’s reasons for providing a detailed description of his friend’s last evening and early morning – during which King had sexual encounters with two women and a confrontation with a third close woman companion – can be known only to him . It is sadly ironic that the disclosures will almost surely do more damage to Mr. Abernathy himself than to the reputation of King.”

Answer) Henry Hampton, producer of the PBS documentary “Eyes on the Prize,” in a review in The New York Times.

https://www.newsbusters.org/blogs/nb/tim-graham/2013/08/25/flashback-bryant-gumbel-insists-mlks-adultery-should-be-censored

Question 32) Who commented about stories concerning the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr’s sexual misconduct: “The man has been dead for 50 years. I don’t know why anybody would write a story like this. I have been hearing these rumors, even when Martin was alive, but I never saw anything, and I have never found anybody who said they saw something personally, or they heard something personally.”

Answer) Former United Nations Ambassador, United States Congressman and Atlanta Mayor Andrew Young. Apparently, he never spoke to Rev. Ralph David Abernathy or read his book.

Question 33) What Pulitzer Prize winning King scholar found it impossible to get an article discussing King’s sexual escapades printed in the United States?

Answer) David W. Garrow. When Garrow’s article was finally published in the United Kingdom, American media outlets coupled the story of that publication with decades-old accusations of sexual impropriety against Garrow with explanations that they would not cover the unverified accusations made against King (while discussing the accusations against Garrow). Besides, we can always wait until the Federal Bureau of Investigation files are opened in 2027.

https://www.ajc.com/news/why-the-ajc-reporting-the-mlk-sex-allegations/43m5IfKl5K36zcpP9Cc8zO/

Question 34) What was the response of professional historians and journalists to Garrow’s article?

Answer) The publication, based on inadvertently released FBI records, was “irresponsible.” https://www.washingtonpost.com/history/2019/05/30/irresponsible-historians-attack-david-garrows-mlk-allegations/

https://www.nytimes.com/2019/06/04/arts/king-fbi-tapes-david-garrow.html

Question 35) Why did Garrow, who previously dismissed FBI records’ reliability, accept these releases?

Answer) “All of the King recordings are under court seal at the National Archives until Jan. 31, 2027. Garrow acknowledges that he has not listened to them or viewed transcripts. But he argues the new documents pose “so fundamental a challenge to [King’s] historical stature as to require the most complete and extensive historical review possible.”

“Despite this, he thinks the summaries made by FBI agents who were spying on King are accurate, he said in an interview with The Post. Different types of records warrant different levels of trust in their accuracy, he said. The files claiming King was communist “are coming literally third- or fourth-hand from a human informant,” he said, so their accuracy is “highly dubious.”

“But with the electronic surveillance records, those are very highly reliable, other than when the FBI can’t understand who’s talking,” Garrow said.

https://www.washingtonpost.com/history/2019/05/30/irresponsible-historians-attack-david-garrows-mlk-allegations/

Question 36) Who stated that the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., fathered a baby girl with “the wife of a prominent Negro dentist in Los Angeles, California….”?

Answer) A report by the Federal Bureau of Investigation dated March 12, 1968 carried this information “from a very responsible Los Angeles individual in a position to know.”

Question 37) Stanley Levison, in February, 1962, passed the word to Gus Hall, General Secretary of the Communist Party USA, “King is a whole-hearted Marxist who has studied it [Marxism], believes in it and agrees with it, but because of his being minister of religion, does not dare to espouse it publicly.”

Answer) From the Federal Bureau of Investigation report dated March 12, 1968.

Question 38) The Federal Bureau of Investigation (FBI) sent the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., a letter which apparently also included a tape of one of his sexual escapades. Here is an excerpt of the FBI letter:

“Listen to yourself you filthy, abnormal animal. You are on the record. You have been on the record — all your adulterous acts, your sexual orgies extending far into the past. This one is but a tiny sample. You will understand this. Yes, from your various evil playmates on the east coast to [redacted] and others on the west coast and outside the country you are on the record. King, you are done.”

The corporate media states that the letter was intended to make the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., commit suicide. What was the information which could have caused him to commit suicide?

Answer) Guess we will have to wait until the complete FBI files are released in 2027 – if they ever are. President Kamala Devi Harris may have something to say about that.

Question 39) Have these issues troubled the establishment the Nobel Peace Prize Laureate and slain Civil Rights Leader Doctor Martin Luther King, Jr., worshipers?

Answer) What do you think? Why?

(Republished from American Renaissance by permission of author or representative)
 
Hide 6 CommentsLeave a Comment
Commenters to Ignore...to FollowEndorsed Only
Trim Comments?
    []
  1. A. Clifton says: • Website

    ……NIGGER WORSHIP…..as bad if not worse than {{{{JEW}}}}} worship.

    • Agree: BuelahMan
  2. “You can’t talk about ending the slums without first saying profit must be taken out of slums. You’re really tampering and getting on dangerous ground because you are messing with folk then. You are messing with captains of industry.”

    He was a little confused. Conflated Jewish slumlords who raked in Federal tax dollars through subsidized rent with WASP manufacturers who actually made useful stuff.

  3. More American Renaissance flypaper.

    ## 15-22: Are things like this

    “We must recognize that we can’t solve our problem now until there is a radical redistribution of economic and political power… this means a revolution of values and other things. We must see now that the evils of racism, economic exploitation and militarism are all tied together… you can’t really get rid of one without getting rid of the others… the whole structure of American life must be changed. America is a hypocritical nation and [we] must put [our] own house in order.” {#19}

    supposed to be equivalent to the allegations concerning plagiarism, abuse of women, etc.?

    ## 25-27: These seem likely to have been plucked out of their context.

    ## 36-38: It’s 2023. Who here puts much stock in FBI files? Maybe they’re the people concerned about public release.

  4. Jesse Jackson? Lol. When MLK was killed, Jackson wasn’t present but soon rushed to the scene. At the scene, he then dipped his shirt in MLK’s blood and ran off to Chicago where he declared to the negroes of that city that King had died in his arms. When confronted about his lie years later, Jackson excused his behavior by saying, “I was young then.” Jackson is also well-known for being a shakedown artist and his blackmailing of companies by threatening to organize negro boycotts/protests against them unless they gave him donations. This behavior was covered in a book entitled, “Shakedown.”

    As for Andrew Young, he’s the negro who stated that whites could never get away from blacks because “wherever you go, we will follow!” The parasite needs its host.

  5. The movie about MLK’s life should be titled:”Holiday For A Hooker Beater.”

Current Commenter
says:

Leave a Reply -


 Remember My InformationWhy?
 Email Replies to my Comment
$
Submitted comments have been licensed to The Unz Review and may be republished elsewhere at the sole discretion of the latter
Commenting Disabled While in Translation Mode
Subscribe to This Comment Thread via RSS Subscribe to All Martin K. O'Toole Comments via RSS
PastClassics
The Surprising Elements of Talmudic Judaism
How America was neoconned into World War IV
Analyzing the History of a Controversial Movement